1. Uluslararası Paylaşım Ekonomisi Zirvesi İçin Tıklayınız

PayderLogo

Finans

2013 yılında yapılan araştırmalar, dünya nüfusunun %10,7’sinin günde 1,90 ABD doları ile geçinmeye çalıştığını ortaya koymuştu.

2015 yılının sonbahar döneminde ise, tarihte ilk kez dünya nüfusunun %10’dan az kesiminin aşırı fakir olduğu Dünya Bankası tarafından açıklandı. Burada ölçü; dünyanın en fakir ülkelerinde günlük fakirlik sınırını 1,90 ABD doları ve reel satın alma gücünü de yine 2005’teki gibi 1,25 ABD doları olarak alıyor.

Her ne kadar fakirlik oranı azalma eğiliminde olsa da Dünya

Bankası gelişmenin düzensiz olduğunu söylüyor.

2010’lu yıllarda aşırı fakirlik düzeyi daha çok Doğu Asya ve Pasifik ülkelerinde azaldı. Burada Çin, Hindistan ve Endonezya öne çıktı.

Aşırı fakir hayat üren insanların yarısı da Sahra Afrikası ülkelerinde.

1,90 ABD dolarının altında günlük geçimi olan insanların 2013’te sayısı 389 milyon iken bu sayı 2020 yılında ancak 4 milyon azaldı.

Aşırı fakir olan nüfus çoğunlukla kırsal kesimde yaşıyor. Eğitim düzeyleri çok düşük, genelde tarım sektöründe bulunuyorlar ve yarısından fazlası 18 yaş üzerinde.

Micro finans Barometre istatistikleri ise, global mikro kredi hacminde yavaş ama istikrarlı bir büyüme gösteriyor. 2016 yılında mikro finans kuruluşları 132 milyon dar gelirli müşteriye ulaştılar ve

102 milyar ABD doları değerine finans sağladılar.

Son yıllarda, finans kuruluşları yeni ürünler geliştirerek bölgeler arası talep farklılıklarını yönetmeye çalışıyorlar. Dünya Bankası’na göre kamu ve özel sektör içinde bu sayede 1990 yılından bu yana 1,1 milyar insan aşırı fakirlikten kurtuldu.

Mikro finans, düşük gelirli insanlara sunulan bir finansal hizmet şekli olarak tanımlanıyor. Dünya genelinde mali durumu yeterli olmayan bireylere ve ailelerine uzun dönemli fayda sağlayan bir

Mikro finans, düşük gelirli insanlara sunulan bir finansal hizmet şekli olarak tanımlanıyor.